Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва ремонт на 103-градусовия гейзер в Сапарева баня

| обновено на 09.08.22 в 11:53
Гейзер в Сапарева баня
Снимка: Кирил Фалин

Започва ремонт на 103-градусовия гейзер в Сапарева баня, който преди три месеца претърпя авария. На проведения търг се явил само един кандидат - лицензирана за такива дейности фирма от Пловдив.

През май аварира тръба от каптажа на гейзера на около 460 метра дълбочина. В резултат налягането на водата спадна, пулсиращият на всеки 20 секунди до 20 метра височина гейзеров стълб спря.

Наложи се разбиване на 50-сантиметрова бетонова плоча, за да бъдат включени помпи и да се подава от топлата минерална вода за хотелите и почивните бази в града. Сега ще се изчака да отмине летният сезон, самият ремонт ще започне вероятно след 10 септември и според договора трябва да приключи за 20 дни.

Общината е осигурила необходимите средства - около 120 хиляди лева. От местната управа обаче недоумяват за разпореждането на МОСВ, откъдето задължили провеждането на търг, вместо да се отиде на пряко договаряне и ремонтът вече да беше завършил още преди летния сезон и наплива на туристи, коментира кметът на Сапарева баня Калин Гелев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени