Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската администрация на Запорожка област издаде указ за референдум за присъединяване към Русия

АЕЦ "Запорожие"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската администрация в окупираната Запорожска област издаде указ за провеждането на референдум за присъединяването на областта към Руската федерация.

Евгений Балицки, ръководител на руската окупационна администрацията на Запорожка област, действаща в контролираната от Русия част на областта, подписа указ за подготовката за референдум за "обединение с Русия", съобщи ВВС. За сега няма определена дата за провеждането на допитването.

Представител на назначената от Русия администрация заяви, че Запорожска област върви към обединение с Русия и няма да има връщане назад. Руските военни са окупирали Херсонска област и приазовската част на Запорожка област. По-рано Зеленски предупреди, че провеждането на референдуми в южните райони, завзети от руските въоръжени сили, ще затвори всяка възможност за Русия да преговаря с Украйна и свободния свят.

Русия и Украйна отправят взаимни обвинения за вчерашния обстрел на украинската АЕЦ "Запорожие", най-голямата в Европа, където вече два блока не работят с пълна мощност. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че всяко нападение срещу ядрена централа е самоубийствено. От Кремъл обвиниха украинските сили, че са стреляли по Запорожката атомна електроцентрала, и предупредиха за потенциални "катастрофални последици" за Европа.

Украинският президент Володимир Зеленски отново обвини Русия, че е нанесла удари по централата и настоя за незабавен принципен отговор от страна на международната общност. А Москва смята, че заради нанесените щети производството на електроенергия в централата трябва да бъде свито .

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна