Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям пожар бушува между Пазарджик и Панагюрище, гори и иглолистна гора

| обновено на 08.08.22 в 21:44
4
Снимка: ОДМВР - Пазарджик

Пожар е обхванал иглолистна гора между селата Левски и Елшица до Панагюрище. Огънят е тръгнал от сухи треви, но горещото време и силният вятър са прехвърлили пламъците към горския масив. Към момента няма опасност за населените места, каза говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов. На място са екипи на пожарната от Пазарджик, Пангюрище, Велинград и Батак.

Сигналът за пожара е получен малко след 10,30 часа тази сутрин, а първоначалната информация е била за запалени сухи треви и стърнища в землището на село Левски. Заради високата температура и силния ватър пожарът бързо се е разрастнал. 

В момента в гасенето освен пожарнираки участват и много служители на горските стопанства в Панагюрище и Пазарджик. Ангажирани са и хора от двете села. На място е и директорът на пожарната в Пазарджик комисар Ангел Ангелов. 

Направено е искане да се включи и хеликоптер, който да гаси огъня от въздуха, тъй като най-големият проблем в момента е силният страничен вятър, който често сменя посоката си, съобщи говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Минути след 17.00 ч. вертолет Ми-17 с екипаж от 24-а авиобаза Крумово се включи в гасенето на горския пожар.

Хеликоптерът облива засегнатия район с вода от въздуха, посредством системата за пожарогасене „bambi bucket”, съобщават от Министерството на отбраната. 

Водовземането е от бент на река Тополница. След направени 19 захода и над 47 тона хвърлена вода, вертолетът се прибра в района на авиобазата малко след 21.00 ч.

На борда на вертолета има и ръководен служител от пазарджишката противопожарна служба, който координира гасенето с наземните екипи.  На място е сформиран е оперативен щаб.

Към момента няма опасност за населените места, каза областният управител Трендафил Величков.

На място има и тежка техника, която прокарва просеки, за да спре пътят на огъня към населените места. В прокарването на просеки участват десетки доброволци, каза кметът на Елшица Митко Кочев.

На място е създаден оперативен щаб, който координира действията по въздух и суша. Преди малко пристигна ново подкрепление на тежка техника от Панагюрище.

От областната управа в Пазарджик уточняват, че огънят гори на около километър над с. Елшица, но са прокопани просеки, така че да не стига до къщите. 

Стихията е обхванала площ от над 2000 дка и вече бушува и в иглолистните масиви на Средна гора. Няма опасност за близките населени места.

Очаква се в община Панагюрище да бъде обявено частично бедствено положение за територията на пожара. 

Гасенето ще продължи и през нощта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна