Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Държавата може да плати само част от дължимите на пътните строители пари

Иван Шшиков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството
Снимка: БГНЕС

Държавата ще търси възможност да преструктурира сумите, които дължи на пътностроителните фирми. Исканата от тях индексация по договорите ще бъде уточнена до 10 дни. Това стана ясно след срещата на пътните фирми с министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Председателят на Браншовата камара "Пътища" Стефан Чайков обясни, че могат да бъдат платени само част от дължимите суми:

"От тези 720 милиона, за които говорихме до този момент, 520 са безспорни, че не могат да бъдат платени, за съжаление. 200-те милиона по наше мнение не попадат в обхвата на решението на Народното събрание."

Министър Иван Шишков заяви, че се търси вариант да бъдат обявени търгове само за зимното почистване на пътищата:

"Правим всичко възможно там, където има извършено строителство по големите обекти - "Хемус" - 1, 2 и 3 се строи - ще бъде направено всичко възможно да се плати, така че да не се забави строителството на големите инфраструктурни обекти. Възложил съм в рамките на следващите 10 дена да имаме готова тръжна документация за обявяване по съкратената процедура на търгове само за зимно почистване".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.