Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победа и равенство за шахматните ни отбори на Олимпиадата

Шахмат
Снимка: БТА

Мъжкият национален отбор на България се наложи с 3,5:0,5 точки над Нова Зеландия, а женският тим завърши наравно 2:2 с Монголия в предпоследния десети кръг на 44-тата Шахматна Олимпиада, която продължава в индийския град Ченай.

При мъжете българският тим нямаше особени затруднения срещу новозеландците, като победи постигнаха Момчил Петков, Цветан Стоянов и Лъчезар Йорданов на първа, втора и трета дъска, а реми направи единствено Тодор Георгиев, който подели точката с черните фигури срещу Джон Старк. С успеха България събра 12 мач-точки, с които заема 47-мо място в класирането. В утрешния заключителен 11-и кръг българските шахматисти срещат отбора на Исландия. Начело в подреждането са отборите на Узбекистан и Армения с по 17 мач-точки, следвани от Индия-2, Индия и САЩ с по 16 мач-точки. В днешния десети кръг Узбекистан направи 2:2 с първия отбор на Индия, докато Армения победи с 3:1 точки Азербайджан.

При жените България стигна до равенството 2:2 с малко повече премеждия от нужното. Габриела Антова постигна единствената победа за българките, като на четвърта дъска се наложи с белите фигури над Даваахуу Мунхзул. С успеха 20-годишната Антова вече има впечатляващия актив от 7,5 точки от 9 изиграни партии на Олимпиадата, с което е една от водачките в класирането на четвърта дъска. На първа дъска Нургюл Салимова се измъкна от много тежка позиция, за да направи реми с черните фигури за Алтан-Улзии Енхтуул, а на втора дъска Гергана Пейчева постигна същия резултат с белите срещу Турмунх Мунхзул. Единственото поражение претърпя Белослава Кръстева на трета дъска, която в равна позиция допусна грешки в ендшпила и отстъпи на Бат-Ердене Мунгунзул. С равенството България събра 14 мач-точки, с които заема 11-а позиция във временно класиране. На челната позиция се върна съставът на Индия, който надигра с 3,5:1,5 точки Казахстан и събра 17 мач-точки. С шанс за титлата са още отборите на Полша, Азербайджан, Украйна и Грузия, които поделят второто място с по 16 мач-точки преди заключителния кръг. В последния кръг при жените България ще играе с Израел.


По публикацията работи: Илиян Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени