Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова: Служебният кабинет да проучи газовия опит на Германия

Снимка: Мария Филева

Служебното правителство да проучи опита на развитите демократични държава в Европа като Германия, Италия и Австрия, които не са прекъснали отношенията си с "Газпром" и продължават да получават газ оттам на разумни цени. Затова призова лидерът на партия "Изправи се.БГ" Мая Манолова преди заседанието на  Комисията за енергийно и водно регулиране. На него се обсъжда предложеното от "Булгаргаз" увеличение на цената на природния газ с близо 60%.

Манолова настоя за рестарт на преговорите с "Газпром".

"Апелирам да бъде направен анализ на договора с "Газпром", защото неустойката, която грози България за неполучения газ, е над един милиард лева. Не съм съгласна, и българите не са съгласни, да се повтори сценарият с "Белене", когато бяхме осъдени на един милиард и 500 милиона лева, но тогава поне получихме стари радиатори, които прашлясват някъде на площадката на "Белене". Сега няма да получим и това."

Манолова критикува кабинета на Кирил Петков за действията му в енергийната сфера, довели до - по думите ѝ - безпрецедентен скок на цените на водата и парното.

"Властта снабдява с газ. Отново е руски, отново е от същите източници, отново е по същите трасета, само че с 30 процента по-скъп."

Ако не се вземат мерки, предстоят фалити на фирми и освобождаване на работници, предупреди тя. Преди заседанието на енергийния регулатор от сдружението "Изправи се. БГ"  символично подариха студени радиатори в знак на протест срещу новото увеличение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени