Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът във Варна остави в ареста руснака Алексей Алчин, изгорил паспорта си

На фона на протести  Варненският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на руския  гражданин Алексей Алчин. Той е обвинен за данъчни престъпления от руската държава, която иска екстрадирането му.

Протестиращи в негова подкрепа изразиха опасения, че при връщане в родината му той ще бъде подложен на политически репресии.

Става дума - казаха съдиите, за тежко икономическо престъпление с щета за държавата и никъде в документите по делото не се потвърждава, че тази политическа ситуация, която е в момента в Русия, е причина за задържането му, тъй като той е издирван още от 2015 година.

Съставът на Апелативния съд обаче каза, че тази мярка за неотклонение е била взета преди вчерашното решение на Окръжния съд.

Предстои обаче да се обжалва вчерашното решение на Окръжния съд от страна на адвокатите на Алчин, така, че решението по същество не е взето все още.

Протестиращи в негова подкрепа изразиха  опасения, че при връщане в родината му той ще бъде подложен на политически репресии.

Чуйте повече от репортера Даниела Стойнова:


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени