Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Да дарим усмивка” за първия учебен ден

Снимка: fb/Да дарим усмивка

Благотворителната инициатива “Да дарим усмивка” е създадена от група приятели през 2017 г. Сдружението подпомага с различни каузи социални институции и хора с ограничени финансови възможности.

Част от имената, които стоят зад инициативата са на Василена Гръбчева, Асен Цеков и Румен Бахов.

„За да станеш човек с кауза, трябва да имаш сърце за това. Трябва да ти идва отвътре. Не трябва сам да се подканяш да го направиш, а напротив действията трябва да следват мисълта ти“, каза в предаването „Радиокафе“ Василена Гръбчева.


„Преди 6 години попаднах в един Дом за грижи за деца с увреждания в гр. Роман. Видях, че положението е тъжно, привлякох няколко приятели и започнахме да посещаваме дома и да помагаме с каквото можем. Тази малка група от приятели в момента наброява около 4000 души, които станахме като семейство“, добави Асен Цеков.

Поредната кауза, зад която те застават е свързана с първия учебен ден. На 11 септември 2022 г., от 10.00 до 20.00 часа в градина "Майчин дом" и градина "Алжир" на бул. "Христо Ботев" в София, организират маратон с едни от най-добрите спортисти в България, които ще предизвикат себе си.

„Маратонът ще бъде танцов, музикален и спортен. Целта е да съберем средства, с които да бъде осигурено всичко необходимо за първия учебен ден за деца от социални институции и от семейства в затруднено финансово положение. Принципът на дарение ще бъде следният: например, Краси Георгиев за всеки дарен един лев ще прави една обиколка. Ще имаме спортисти от четири спортни зали, които за всеки дарени 10 лева ще ги виждаме да правят 10 лицеви опори или 10 коремни преси, като всеки, който иска може да се включи в самото предизвикателство“, каза Василена Гръбчева.

Средства ще се набират както по сметката на “Да дарим усмивка”, така и на място, по време на събитието.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени