Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев иска усилия за висока избирателна активност и легитимност на вота

Държавният глава Румен Радев поиска от институциите, отговорни на организацията и провеждането на изборите, да работят така, че да се постигне висока избирателна активност и легитимност на резултатите от вота на 2 октомври, което той  обвърза с повишаване на доверието в машинния вот и борба с купения и корпоративния вот.

Президентът провежда работна среща с ръководството на ЦИК и служебни министри с отговорности по организирането на изборите.

Президентът Радев подчерта, че е от огромно значение изборите на 2 октомври да излъчат отговорно и устойчиво мнозинство, което да взема стратегическите решения за страната и да осъществи неотложните реформи. Затова е ключово да се повиши доверието в машинния вот.

"Увереност на партиите и гражданите в липсата на каквито и да са манипулации по машините на всички етапи от подготовката и провеждането на изборите - от съхраняването на машините през зареждането на софтуера и ключовете, до транспортирането, гласуването и отчитането на резултата. Необходима е също така и активна информационна кампания за машинното гласуване", каза Румен Радев.

Той отчете, че благодарение на машините през миналата година са намалели грешките и купения вот.

Радев е уверен, че на предстоящите избори това също ще е факт.

"И органите на реда, които между другото, натрупаха опит и имат потенциала не само да неутрализират купувачите на гласове на терен, но и да стигнат по-нагоре по веригата - към самите източници на това финансиране."

От своя страна вицепремиерът и МВР-министър Иван Демерджиев коментира, че органите на реда са решени да осигурят правото на всеки да упражни свободно своя вот.

"Като нашият стремеж е да отговорим на новите практики по изкривяване на вота на избирателите адекватно и да ги спрем, както и да търсим начин да бъдат разкрити и изправени пред закона лицата, отговорни и пораждащи тези практики, водещи до изкривяване на изборните резултати, отлив на избиратели и по този начин дискредитиране на изборния процес."

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова поиска да се реши въпросът за съхранението на машините от държавата и подчерта, че само във взаимодействие с държавните институции може да се организират честните избори.

"Гражданите, които имат избирателни права, да упражнят избирателното си право спокойно, уверени, че изборният процес е подсигурен така, че да не се допусне всякакво съмнение на вота."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна