Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дон Роберто" или история за бръснар, тореадор и добродушен бик

Снимка: @arlekino.marioneta.festival

От 5 до 10 август в Созопол се  провежда Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Сред участниците са артисти от Португалия и Италия, както и български кукловоди, театроведи и артисти.

"Има огромен интерес към всички събития на фестивала – както към всички спектакли, така и към нашата изложба, която е посветена на приказния свят на Елин Пелин. Изложбата е организирана с помощта на Регионалната библиотека "Сава Доброплодни“ - Сливен“, споделя Мариета Ангелова в "Какво се случва“.

Гостите от Италия представиха два пъти своя спектакъл "Амфитрион“ и проведоха едно твърде интересно ателие по комедия дел арте с техники за сценичен бой. Имаше голям интерес към това нематериално културно наследство на Италия, допълва Ангелова. 

Представлението "Дон Роберто" е моноспектакъл на популярния кукловод Жоао Коста от Театър "Маозора" – Лисабон, Португалия. "Това е традиционен театър, който е на повече от триста години и принадлежи към комедия дел арте“, споделя актьорът Жоао Коста.

Жоа Коста и Мариета Ангелова
Двете театрални миниатюри "Бръснарят“ и "Корида“ са две части на спектакъла "Дон Роберто". Те са изградени в стила на древно португалско нематериално културно наследство, датиращо от средните векове и времето на господството на Инквизицията. Кукловодът, наречен "робертейро", отправя своите послания на "езопов“ език, като осмива предразсъдъците, невежеството и суеверията на своето време.

Първата част на "Бръснарят“ запознава с Роберто. В деня на венчавката си, той отива да се избръсне, но предизвиква множество комични ситуации и недоразумения със своята хитрост и скъперничество. Втората част – "Корида“, представя по забавен начин прочутата португалска традиция. В тази история има, разбира се, бик и тореадор. Бикът обаче не е свиреп, а напротив – добродушен и гальовен. Тореадорът развява червения плащ, но се стъписва – пред него не стои разярен звяр, а – побратим, който се държи като някакво игриво куче.

Жоа Коста представя куклен театър „Бръснарят“ в гр. Созопол и гр. Черноморец

На 9 август португалският Куклен театър "Маозора" от 18 ч. ще представи представлението "Дон Роберто" на площада в Черноморец.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

Снимки: ФС на Международен фестивал за куклен и площаден театър, Славена Илиева
По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени