Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български изобретател предлага по-ефективни батерии за съхранение на електроенергия

Стоян Глишин на церемонията по вписване в „Златната книга“
Снимка: БГНЕС

Стоян Гишин е изобретател, посветил 50 години от живота си на изследванията на акумулаторните батерии. Той е сред 130-те български учени, чиито имена са записани в „Златната книга“ на Патентното ведомство. Автор и съавтор е на над 30 изобретения и полезни модели в областта на акумулаторите и рециклирането на метали. Част от тях са патентовани в САЩ, Германия и Чехия. Едно решава проблема с рециклирането на ценни метали от излезли от употреба оловни акумулатори. Интерес към метода му за зареждане на акумулаторни батерии има и в Китай.

Последните два патента на доц. Гишин използват интелигентни системи за компютърно управление на електрохимичните процеси. Иновативните решения пазят природата и пестят енергия като съкращават над два пъти времето за производство на акумулаторни батерии.

„Практическото приложение огромно, не само за българската икономика, не само на ЕС, а за целия свят“, споделя той.

Всички индустриални електрохимични процеси имат голям преразход на електроенергия, замърсяват околната среда и това се отразява и на качеството на продуктите, но патентите на Гишин избягват това.

Процесът протича икономично, няма преразход на енергия и се щади околната среда. 

„С моят екип създадохме интелигентни системи за импулсен ток с компютърно управление. Разработили сме софтуерни програми за различните процеси“.

Тези процеси имат приложение при производството на всички видове акумулатори и батерии, зареждане на батерии за електромобили, за съхранение на енергия. 

Например в батериите може да се съхранява значително повече електроенергия, генерирана от фотоволтаични панели.

„Само благодарение на такива нови решения ще се премахнат котелите“, убеден е Гишин.

"Сега има нова наредба на Европейския съюз точно за рециклиране батериите. Нашите патенти решават тези въпроси. От 3524 предприятия в света - институти и университети - моите патенти бяха оценени на първо място - от всички държави, от всички предприятия, за всички години".
По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна