Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весела Райчинова: "Зазоряване" не променя политическата картина преди изборите в Израел

Снимка: Ройтерс

"Примирието в рамките на военната операция "Зазоряване" има опасност да бъде взривено. "Ислямски джихад" твърди, че ако Израел не изпълни условията, битката ще бъде подновена".

Това каза пред БНР Весела Райчинова, кореспондент на БНР в Тел Авив, във връзка с напрежението между израелската армия и организацията "Ислямски джихад" с много жертви от страна на палестинските граждани. 

"В Израел са подготвени за нарушаване на споразумението и си запазват правото за използване на сила. Високопоставени служители казаха, че единственият принцип на споразумението за прекратяване на огъня е - "на мир ще се отговори с мир". "Ислямски джихад" и Египет твърдят, че споразумението включва доставка на гориво в ивицата Газа и освобождаване на един от гладуващите затворници от "Ислямски джихад".

И допълни, че военната операция не променя политическата картина преди поредните парламентарни избори в Израел.

"Тук ще изиграе роля ефектът на времето. Израелците формират своето мнение в последната седмица преди изборите. Военна операция, без значение колко е успешна, дава отражение преди момента на изборите. Ситуацията е провокираща. Когато една ситуация е такава в страна като Израел, има поле за действие за всички страни, замесени в нея".

Интервюто с Весела Райчинова можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна