Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия спря доставките на петрол за Унгария, Словакия и Чехия през тръбопровода "Дружба" в Украйна

Петролопровод "Дружба"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия спря доставките на петрол през петролопровода "Дружба" в Украйна за три европейски държави - Унгария, Словакия и Чехия. Москва обвини Киев за спирането на горивото, тъй като не са получени транзитни такси от Русия вследствие на санкциите. След новината петролът поскъпна с над 1%.

Украйна е спряла руските петролни потоци по тръбопровода "Дружба" към Южна Европа от 4-ти август насам, тъй като заради западните санкции страната не получава транзитни такси от Москва, съобщи във вторник руският тръбопроводен монополист "Транснефт".

От "Транснефт" съобщиха, че на 22 юли са направени авансови плащания за транзита на петрол за август към украинската компания "Уктранснафта", но парите са върнати на 28 юли. Плащането е извършено чрез "Газпромбанк", а "Транснефт" обяснява, че парите са върнати заради наложените европейски санкции.

Европейските банки не могат сами да позволят транзакцията, а трябва да чакат одобрение от националните власти, а европейските регулатори тепърва трябва да решат какъв да е алгоритъма за всички банки.

От "Транснефт" обмислят алтернативни системи за плащане, но засега е изпратена молба плащането на транзитни такси да бъде позволено. От Словашката петролна рафинерия предложиха да платят вместо Русия транзитните такси на Украйна.

Очаква се в рамките на дни да бъдат намерени алтернативни начини за плащания и руският петрол отново да потече.

Основните купувачи на петрол от Дружба са унгарските компании MOL и Unipetrol, контролирани от PKN Orlen, а основните доставчици са руските "Лукойл", "Роснефт" и "Татнефт".

Русия обикновено доставя около 250 000 барела на ден през южното разклонените на тръбопровода "Дружба" за Унгария, Словакия и Чехия. "Транснефт" отбеляза, че останалата част от тръбопровода все още е в експлоатация, като разклонението, минаващо през Беларус, продължава да доставя петрол до Полша и Германия.

ЕС прие през юни поетапно ембарго за руския петрол, като до шест месеца се предвижда прекратяването на петролните доставки с кораби. Доставките през петролопровода "Дружба" обаче получиха разрешение да продължат временно, без краен срок. Тази отстъпка беше издействана от унгарския премиер Виктор Орбан, който поддържа отношенията си с президента Владимир Путин и чиято страна зависи от евтиния руски петрол за 65 процента от потреблението си.

Цената на петрола от сорта Брент се покачи с над 1% след новината и достигна почти 98 долара за барел, след като в края на миналата работна седмица се беше понижила под 93 долара - най-ниската стойност от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

Русия вече намали газовите си потоци към много членки на ЕС, позовавайки се на проблеми с поддръжката на турбините на газопровода "Северен поток 1", както и санкции срещу някои купувачи, които Москва описва като "неприятелски".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна