Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Наличността и цената на газа - големите въпросителни пред общините

Снимка: БГНЕС

Общините са изправени пред тежки решения в преддверието на зимата. Отоплението е въпросът с най-много неизвестни.

Ще има ли газ и ток, каква ще е цената и ще могат ли да посрещнат тези разходи в детските градини, училищата, социалните институции, които към момента са четири пъти по-високи?

На някои места вече се обсъжда вариант за събиране на няколко училища в една сграда, както е например в Разлог.

11 училища и 6 гимназии има само в Благоевград. Детските ясли и градини, заедно с филиалите, са 12. Всички се отопляват на газ. Основният проблем за кмета Илко Стоянов е дали ще са сигурни доставките, а следващият е цената на горивото. Вариантът за отопление с климатици също е финансово непосилен.

Община Разлог е първата, която обсъди с училищните директори възможността да се освободят част от сградите на детските градини и училищата и да се съберат няколко заведения в една, споделя заместник-кметът по икономическите въпроси Иван Гюров.

Освен в образователната сфера наложителни икономии и преструктуриране ще има и в социалните заведения, както и в самата общинска администрация в Разлог.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.