Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Инджов:

Служебното правителство може да извърши повече от подготовка за избори

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

Още на петия ден от заработването на служебното правителство пред Президентството се проведоха протести. Оценка и коментар за случилото се през последните 8 дни пред Радио София даде Иво Инджов, експерт по политически комуникации и преподавател по журналистика във ВТУ. По думите му, основната задача на служебното правителство е, че то трябва да подготви безпроблемни, честни и прозрачни като процедури избори.

"Служебното правителство може да върши и доста други неща. То трябва да поддържа функционирането на страната в нормален ритъм, може да взема и извънредни решения, но само когато се налага", коментира Инджов. Той допълни, че това правителство е започнало с много кадрови смени и с вербални заявки за промяна на геополитическия курс на България, който е бил променен от предходното редовно правителство.

"Спонтанният протест на активни свободомислещи български граждани, които категорично излязоха на площада пред президентството, за да заявят своето неодобрение и категоричен протест против евентуално повторно обвързване на България и заробване от "Газпром", изигра ролята на такава червена лампа. Обществените реакции в социалните мрежи, изявления на анализатори и политици също изиграха роля", сподели Инджов и допълни, че служебното правителство ще прави опит да изважда "кусурите" на предишното управление.

Той каза, че ходовете на президента по отношение на войната в Украйна и българското вето към Северна Македония, както и за отношенията с Русия са разочаровали активната част от българското общество и то е в готовност за нови по-големи протести, ако президента Радев продължи активно да залага на външнополитически курс, който е в разрез с външнополитическата ориентация, която България получи по време на управлението на правителството на "Продължаваме промяната".

Относно предстоящите избори, Инджов коментира: "Докато Борисов е в ГЕРБ, а Доган и Пеевски са в ДПС тези формации остават токсични за останалите в политическия спектър, така че "Продължаваме промяната", както и нейните лидери са заявявали многократно, нямат намерение да се коалират с ГЕРБ дори и изборните резултати да вещаят при една такава коалиция стабилно управление".

Той отбеляза, че БСП не представлява цялото "ляво" в България а е социално-консервативен сегмент, като хора с по-социално и прогресивно мислене нямат представителство в момента, а и няма да имат скоро такова, макар че се правят опити за създаване на нови леви платформи. Освен това каза, че задачата на БСП е да не се срине на тези избори и че тя ще бъде търсеният трети партньор за една антикорупционна коалиция.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени