Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипажът на кораба "Рожен" е работил спокойно и в синхрон в пристанището в Черноморск въпреки риска

Кораб "Рожен"
Снимка: navbul.com

Екипажът на кораба "Рожен", който пет месеца беше в пристанището в Черноморск, Украйна, е работил, въпреки риска спокойно и в синхрон.

Това коментираха във Варна капитанът на кораба Кирил Карапанов и капитан Александър Калчев-изпълнителен директор на параходство "Български морски флот".

Близо пет милиона долара са загубите на компанията заради военния риск, в момента "Рожен плава към Великобритания.

Капитан Карапанов коментира рисковите ситуации по време на престоя в Черноморск, както и при излизането от пристанището:

Капитан Карапанов коментира рисковите ситуации по време на престоя в Черноморск, както и при излизането от пристанището:

"Разбира се, че се притесняваш. Като не си бил в такава обстановка, но накрая се оказа, че не е било основателно. Има процедури, всичко е с цел да се минимизира риска. Тези процедури в такъв момент много помагат, с цел минимизиране на риска, когато тръгнахме за тая маневра да излизаме, които ни бяха ангажирани с маневрата, и заповед издадох да се приберат в т.нар. "климатично", в случая, нашия, което е максимално най-навътре със съответно предпазни средства. Като излизахме първи също тоя риск от възможна провокация, тогава потопен кораб имаше, като се стремяхме да имаме минимално газене на кораба, отново да се минимизира риска".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени