Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Подменят водопровода в голямото дупнишко село Джерман

В дупнишкото село Джерман започна подмяна на ВиК мрежата
Снимка: Кирил Фалин

Подновена е подмяната на водопровод  в едно от най-големите дупнишки села -Джерман, казаха от Общината.  През ноември миналата година беше направена първа копка по ремонтите на дългата над 8 километра ВиК мрежа в селото, но впоследствие от МРРБ спряха финансирането и работата спря.

Водопреносната мрежа в Джерман  е изградена от етернитови тръби през 1959 година, тотално е компрометирана, което води до чести аварии, до режим на водата през летните месеци, регистрира се голяма загуба на вода по мрежата  - над 50%.

Община Дупница бе кандидатствала за подмяна на цялата водопреносна мрежа от 8 200 метра на стойност над 3,2 млн. лв. като имаше сключено споразумение с МРРБ за финансирането.

През ноември миналата година беше направена официалната първа копка, като от МРРБ платиха първата вноска в размер на над 300 000 лева.

След изборите обаче правителството отказа да изпълни поетия ангажимент за финансиране и отряза цялостната подмяна на водопровода.

Освен в Джерман подмяна на водопровод се извършва и в други две големи села - Самораново и Яхиново, а скоро се очаква да започне такъв и в Крайници. За тези три села Общината тегли кредит в размер на 1 млн. лв. Само преди дни, на първата копка в Яхиново, кметът на общината инж. Методи Чимев заяви, че продължава търсенето на варианти за държавно финансиране за подмяната на водопровод и на други квартали по селата, както и в града.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени