Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийните сметки на британските домакинства се очаква да достигнат 4420 паунда през 2023 г.

Енергийните сметки на домакинствата във Великобритания могат да достигнат пик от средно над 4420 британски лири годишно през следващата пролет, според най-новите прогнози, което представлява "най-нов шок" за домакинствата, които вече са загрижени във връзка с кризата с разходите за живот.

Енергийната консултантска компания Cornwall Insight повиши във вторник прогнозите си за тавана на цените във Великобритания след съобщение от енергийния регулатор Ofgem за спорни промени в начина, по който се изчислява това ниво, съобщава "Файненшъл таймс".

Най-новите прогнози вероятно ще окажат допълнителен натиск върху претендентите за лидерство на Консервативната партия - Лиз Тръс и Риши Сунак да предложат повече подкрепа за домакинствата тази зима.

Опозиционната Либерално-демократическа партия призова следващото увеличение на горната граница на цените, насрочено за 1-ви октомври, да не се прехвърля върху потребителите, като разликата се финансира от увеличението на неотдавна наложения от правителството данък върху печалбите на производителите на петрол и газ. Компании като BP и Shell генерират големи печалби от високите цени.

Cornwall Insight, която досега е била сред енергийните консултанти с най-точните прогнози за британските битови сметки за енергия, предупреди, че таванът на цените може да се повиши от средно 1971 паунда на година до средно 3582 паунда през октомври 2022 г., което би представлявало увеличение от повече от 80 процента. След това таванът ще скочи до 4266 паунда годишно през януари 2023 г., преди да достигне връх от 4427 паунда през април следващата година, според прогнозите на компанията.

Таванът на цените на енергията във Великобритания диктува максимума, който доставчиците могат да таксуват за единица енергия, и също така ограничава техните маржове на печалба. Това засяга около 24 милиона домакинства във Великобритания, които нямат споразумение за фиксирана цена. Нивото на ценовата енергийна граница за октомври ще бъде обявено от Ofgem на 26 август.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени