Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С 20% е увеличено предлагането на дърва за огрев в Югоизточното държавно предприятие Сливен

Снимка: БГНЕС

С близо 20% спрямо миналата година е увеличението на предлаганите дърва за огрев от Югоизточното държавно предприятие Сливен. Причината за това е повишеното търсене, каза инж. Мирослав Маринов, директор на предприятието. Тази година са предвидени 270 хиляди пространствени кубика дърва за огрев, от тях 60% вече са доставени и продадени.

Цените на дървата са различни за всяко горско стопанство. Маринов посочи като пример за ниски цени стопанствата в Звездец и Мъглиж: 

"Там цената е около 48 лева с ДДС за пространствен кубик в гората". 

Най-високи са цените в района на Айтос, Бургас и Сливен, заради трудностите при наемане на работници.

"В Айтос цената е около 61 лева, Бургас – 66 лева. За Сливен цената е около 62 лева за пространствен кубик". 

На тези цени се продават дърва по списъци на кметовете от населените места, и не са за свободна продажба, уточни инж. Маринов. 

"Не е за свободна продажба, който иска да дойде в Горското и да се нареди". 

За планинските села се предвиждат по осем кубика на домакинство, които трябва да бъдат доставени до края на месец октомври. Маринов обяви и как се разпределят дървата за свободния пазар.

"Продажбата става по нормативната база и чрез електронни търгове".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.