Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ян Лишецки изследва нощта в последния си албум

Снимка: janlisiecki.com

Албумът "Нощна музика" се явява продължение на тематиката в дискографията на канадския пианист от полски произход, след като наскоро Лишецки записа и всички ноктюрни от Шопен. Издаден от Deutsche Grammmophon, това е архивен запис от концерт, състоял се във Вюрцбург през 2018 година. Екипът на "Музик мания"ще ви представи компактдиска на Ян Лишецки тази сряда (10 август) от 14 часа.

Ето какво споделя пианистът за концепцията на тази програма: "Неизбежно всеки от нас преживява нощта във всекидневния си живот. Но има толкова много различни страни на нощта; не означава задължително едно и също нещо – смятам, че това беше най-важният аспект на рецитала. Като музикант винаги има определени произведения, които искам да представя на публиката. Но как ще ги подредя, за да ангажират слушателите, е големият въпрос. В някакъв смисъл човек представя едно "завършено изкуство", защото не е важно само как ще изпълня произведенията, но и как отделните композиции се допълват. Създаването на рецитални програми е винаги интересна част от турнетата и аз прекарвам много време в мисъл как най-добре да ги подредя".

По време на предаването ще имате шанс да чуете интерпретацията на младия, но вече доста търсен пианист, на "Нощни пиеси" от Роберт Шуман, 12 Вариации в До мажор от Моцарт и "Гаспар на нощта" от Морис Равел.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени