Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Морският свят през погледа на съвременното изкуство

Рисунки, склуптури и провокативни инсталации на морска тематика представя Калоян Илиев-Кокимото в РеБонкърс

| обновено на 10.08.22 в 20:25

Рисунки, скулптури и различни инсталации на морска тематика могат да бъдат видени в изложбата "Blow" или "Духай" на варненския артист и художник Калоян Илиев-Кокимото. Експозицията е подредена в алтернативното младежко пространство за култура "РеБонкърс" във Варна. 

Още на входа посетителите могат да чуят шум от морски вълни. Той идва от видео с плаващо надуваемо пате, което подсказва на посетителите какво ще видят щом продължат към голямата зала. А там се натъкваш на разнообразни картини, скулптури на чайки, морски обитатели, стари кораби и други провокативни инсталации. 

Също толкова провокативно е и заглавието на изложбата. То е свързано до голяма степен със стаята с всякакви надуваеми играчки и пособия. 


"От тази зала се роди заглавието на изложбата "Духай" или "Надувай". С надуваемия атракцион целя да покажа преходния характер на лятото и морето. Оказва се обаче, че колкото и да е преходен характерът на надуваемите изделия и на консуматорството изобщо, ако то се използва от един артист, то може да остане във времето", сподели Кокимото. 


До залата с надуваемите пособия има и два тесни тунела, от които "изскачат" надуваеми бандити, гола женска кукла и банан, като и при тях водеща е провокацията. Оттук се влиза в една по-малка зала, която е като морски храм. Там образът на моряка и неговото семейство са издигнати в култ. Тук може да бъде видяна и една от най-известните творби на Кокимото – розов дървен кръст, направен от Татко Барба. 

Излизайки отново в голямата зала, се виждат оригинални навигационни карти, отпечатани в кралската лондонска печатница преди близо половин век, които също вдъхновяват Кокимото и той ги е оживил чрез изкуството и е изрисувал на тях различни морски сюжети. 


Посетителите на изложбата могат да се докоснат до живота на моряка и с портрети от близкото минало. В дъното на голямата зала са изложени и дървени модели на кораби с трафиканти, мигранти и роби.

Варненци и гостите на града ще могат да разгледат изложбата до 18 август, всеки ден от 16.00 до 20.00 часа с изключение на понеделник. 

На 13 август (събота) от 15.00 до 16.30 часа ще се проведат практически занимания с деца. Калоян Илиев ще разкаже на малчуганите за изложбата и всички интересни неща свързани с морето. Освен това, децата ще имат възможност и да рисуват в залата с надуваемите атракциони. 

Чуйте разговора на Иван Барбов с Калоян Илиев-Кокимото: 
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.