Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 25-и път джазът завладя Банско

4
Израелската джаз певица Дафна Леви и композиторът Кристиян Бояджиев в Банско
Снимка: Димитрина Кюркчиева

Най-големият джаз фестивал у нас – Банско джаз фестивал – се откри на 6 август и продължава до 13 август. Площадът в центъра на града е препълнен всяка вечер с почитатели на джаза, а началото даде виртуозният Ангел Заберски-син, неговият Биг бенд и Милица Гладнишка, които откриха празничното издание на Банско джаз фестивал.

В първата фестивална вечер украинската група РАДЗ бенд представи интересна програма от експериментален и авангарден джаз. Развитието на вечерта от унгарската група Electric Shock, пауър фюжън звуча в Банско – силна, прочувствена със свежо и непоколебимо звучене.

Чудесни изпълнители излязоха на сцената и през втората фестивална вечер – обичаната Камелия Тодорова успя за пореден път да накара публиката да заживее с джаза.

Една от най-очакваните джаз дами – Арпи Алто от Армения – поднесе стилна програма, специално създадена за фестивала. На концерта в Банско тя изпя и една авторска песен на Любо Денев, "Happiness", написана още през 1984 година.

Сцената на Банско посрещна и най-новото попълнение в голямото брас семейство – The essential FUNK trombone. Събраните в един проект силни индивидуалисти с различни творчески търсения вдигнаха на крака публиката на площада под звездите през втората вечер на Банско джаз фестивал.

На фестивалната сцена блесна и израелската джаз певица Дафна Леви, която за първи път е в България. Концертът ѝ в Банско бе организиран  със съдействието на Посолството на Държавата Израел у нас. Дипломираният преподавател по джаз пеене Дафна Леви участва и в майсторски клас за млади таланти на Банско джаз фестивал.

Музикалното събитие и тази година разширява своята подкрепа на млади таланти. Специално за целта в града е изградена втора сцена в градския парк, която е предоставена изцяло на млади творци, които имат възможността да се представят пред публиката на Банско в отделни дневни концерти, всеки ден от 11 часа. 

В осемте фестивални дни изпълнителите от голямата сцена провеждат майсторски класове с младите джаз таланти. 

Банско джаз фестивал се провежда под патронажа на Министерството на културата и с партньорството на Австрийското посолство, Посолството на Украйна, Посолството на Израел, Посолството на Италия, Посолството на Португалия, Посолството на Република Турция в България, Посолството на Унгария. Организатори са Община Банско и Асоциация "Фестивалите в България".

Подробности за програмата и изпълнителите – на сайта на Банско джаз фестивал или на страницата във Facebook.

Какво се случва на "Банско джаз фестивал" (6-13 август), чуйте в специалното издание на предаването "Какво се случва" с водещи Димитрина Кюркчиева и Цвети Бахариева, излъчено директно от Банско на 9 август. В репортажа участват Иван Кадев, кмет на Банско; Илияна Щерева, председател на УС на асоциацията "Фестивалите в България"; Лили Големинова, медиатор на "Джаз академия"; Ангел Заберски-син; Любомир Денев; Арпи Алто – Армения; Дафна Леви – Израел.

Чуйте репортажа от звуковия файл.

Снимки: Димитрина Кюркчиева, Bansko Jazz fest
По публикацията работиха: Милена Очипалска, Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна