Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

74 горски и полски пожари са регистрирани днес у нас

главен комисар Николай Николов
Снимка: Елена Балабанова

74 горски и полски пожари са регистрирани днес у нас. 45 от тях продължават да са действащи,  каза на брифинг директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов:

"Ситуацията в страната е динамична, но в никакъв случай не бих казал критична. За радост нямаме жертви и пострадали при тези горски пожари. Към момента няма опасност за населените места".

309 служители на дирекцията работят в момента на пожарите в цялата страна. 42-ма полицаи, 100 горски служители, около 50 доброволци и 150 единици с техника помагат за гасенето. По думите му пожарите в Хасковско и край Пъстрово в Старозагорско са вече под контрол. Не очаква да бъде затворена магистрала „Марица“ заради задимяване.

"Успяха колегите да овладеят ситуацията. В Хасково новините, които идват при мен са добри. Също и за Пъстрово, на територията на Стара Загора, не са ограничени, но ситуацията е под контрол".

Притеснения има за разрастването на пожар край Црънча в Пазарджишко, каза още Николов. Там е изпратен един хеликоптер. 

Няма опасност за населението. При пожар в къща в село в Шуменско има пострадала жена, каза още Николов.

Според него сухото време, силният вятър и човешката небрежност са основна причина за пожарите. И призова през следващите дни да се преустанови дейността по полето.

"Най-малката искра е потенциална опасност за населените места. Към момента няма застрашени населени места."

Главен комисар Николай Николов взе участие в проверката на министрите на регионалното развитие и на транспорта на газовата връзка с Гърция в участъка край Стара Загора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени