Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК прекратява засиления контрол върху гръцката икономика във връзка с дълговата криза в страната

Европейската комисия ще прекрати засиления си контрол върху гръцката икономика, отбелязвайки официално края на дълговата криза в страната, предизвикана от финансовата криза от 2008 г., която почти изтласка Гърция от еврозоната, съобщава "Файненшъл таймс".

В писмо до гръцкия финансов министър Христос Стайкурас в сряда еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони каза, че Гърция е "изпълнила по-голямата част от политическите ангажименти", поети към 19-те членки на еврозоната, и "е постигнала ефективно изпълнение на реформите“ въпреки негативните въздействия на Covid пандемията и на руската инвазия в Украйна.

Комисията, която осъществява мониторинг върху бюджетите на всичките 27 държави членки на ЕС, наблюдаваше отблизо реформите в гръцката икономика от началото на спасителната програма през 2010 г., която възлезе на повече от 100 милиарда евро.

През 2015 г. тогавашният министър-председател Алексис Ципрас подложи на референдум спасителния пакет за гръцкото население, което заплаши да изведе Гърция извън еврото и еврозоната. Гласоподавателите в Гърция отхвърлиха условията на спасителната програма, но Ципрас все пак приложи наложените от ЕК реформи.

Така наречената "програма за икономическо приспособяване" приключи през юни 2018 г., но оттогава насам  Комисията продължава да държи под наблюдение финансите на Гърция.

В изявление на ЕК се посочва, че рискът от "разпространяващ се негативен ефект върху икономиката на еврозоната е намалял значително".

В отговор Стайкурас каза, че Гърция е осъществила реформи в шест ключови области — фискални политики, социално благосъстояние, финансова стабилност, пазари на труда, приватизация и публична администрация — които са "създали солидна платформа за неговата страна за постигане на устойчив и приобщаващ дълго срочен растеж".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени