Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военни се включват в гасенето на пожарите в Хасковско

Снимка: БГНЕС

Два от големите пожари в област Хасково са овладени, съобщи за БНР областният управител Милко Ангелов. Овладени са пожарите в района на селата Бисер и Белица, както и между селата Иваново и Йерусалимово. 

Военно формирование ще се включи тази сутрин в гасенето на стихията край село Брягово, заради която и в Община Хасково вчера беше обявено бедствено положение.

"Също така и техника за направа на просеки, за да можем да овладеем този пожар. И другия е в стамболовска община – Пътниково, където са изпратени пожарни екипи, също така и общинското горско стопанство, доброволци"

Милко Ангелов очаква днес бедственото положение в региона да бъде отменено.

"Смятам, че ще ги затворим и другите два пожара до края на деня, така че ще отменим бедственото положение за общините Харманли, Любимец и Свиленград, както може би и за Хасково, но това надявам се да се случи стига да няма все пак някакви черезвичайни условия на силен вятър."

Продължава гасенето на пожара между ямболските села Раздел, Голям Дервент и Малко Кирилово в община Елхово. Горят около 900 декара гори и храсти.

Борбата с огъня се затруднява от силно пресечения терен.

В старозагорското село Пъстрово е обявено частично бедствено положение за срок от седем дни, пожарът там е локализиран. Огнеборци и доброволци продължават да дежурят до пълното овладяване на огъня, възникнал във вторник и изпепелил над 1700 декара горски насаждения и пет необитаеми къщи.

Локализиран е и пожарът край средецкото село Проход. Няма опасност за жителите на селото. Огнената стихия обхвана над 1500 декара сухи треви, смесена гора и лозя.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна