Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бизнесът сам трябва да си търси газ на международните пазари"

Иван Хиновски: Парното ще поскъпне с не повече от 20%

"На газовите спот пазари настъпва успокоение", подчерта енергийният експерт

Иван Хиновски
Снимка: БГНЕС

"Парното ще поскъпне с не повече от 20% през следващия отоплителен сезон". 

Тази прогноза направи пред БНР енергийният експерт Иван Хиновски.

Той уточни, че цената на парното ще следва хода на цената на природния газ, "но няма да бъде с 60%, тъй като само една част от това повишение се превръща в покачване на себестойността на топлинната енергия".

"Около Нова година няма да получим по-големи скокове на цената на природния газ, отколкото сега - през август", подчерта той и обясни, че на газовите спот пазари настъпва успокоение на цената, защото следва тренда на понижение на цената на петролните продукти.

Според енергийният експерт европейското решение за 15% намаление на потребление на газ показва солидарност на страните от ЕС:

"За България тези 15% са по-лесно постижими, отколкото за Германия".

"Газохранилището в "Чирен" е запълнено 45% и до есента не виждам как ще стигнем до нивото на запълненост на европейските газохранилища - около 95%. Най-много да достигнем 60-70%, това е моята прогноза", коментира Иван Хиновски и подчерта, че в България недостиг на газ няма и няма да има, но големият проблем е на каква цена ще го получаваме.

По думите му "има оферти от алтернативни търговци, които предлагат много по-изгодно природен газ, но е важно как Министерството на енергетиката ще ги подбере прозрачно и доколко ще са сигурни и читави, да не направят същото като "Газпром" и в един момент да кажат, че спират доставките".

Мнението на Хиновски е, че преговори с "Газпром" трябва да се водят, за да се минимизира евентуалната арбитражна процедура срещу България.

"Няма да получим в пъти поевтиняване на газа, но ще получим по-висока енергийна сигурност със сравнително по-евтини доставки на газ, когато заработи интерконектора за доставка на азерски газ", обясни той.

Според него бизнесът сам трябва да си търси газ за нуждите на производствения му процес:

"Защо е необходимо големи потребители да чакат на "Булгаргаз"? . Да сме чули, че "Нефтохим" чака газ от "Булгаргаз"? Не! Те си пазаруват газ отделно".

Интервюто на Людмила Железова с Иван Хиновски в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна