Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц обеща подкрепа за европейската солидарност в справянето с енергийната криза през зимата

Германският канцлер Олаф Шолц даде своята първа лятна пресконференция
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия е решена да поддържа европейската солидарност в справянето с енергийната криза през зимата, заяви канцлерът Олаф Шолц на своята първа лятна пресконференция, годишна традиция, въведена от неговия предшественик Ангела Меркел.

Солидарността в ЕС е много по-голяма, отколкото сме предполагали само преди няколко години, подчерта канцлерът Олаф Шолц.

"Реагирахме обединени на руската агресия. Придвижихме напред много съществени въпроси, като например разширяването на ЕС на Западните Балкани. Тези шест държави чакат членството от 2003 година! Надявам се, че ще запазим сегашното темпо."

Като най-голямата държава с най-мощната икономика в ЕС Германия носи особено голяма отговорност, смята Шолц.

"Убеден съм, че европейците трябва да преминем през сегашните предизвикателства заедно и обединени. Възприемам като отговорност на Германия да допринася за просперитета на ЕС."

Германското правителство работи върху нов пакет от мерки, за да помогне на потребителите да се справят с нарастващите разходи за енергия, обяви канцлерът.

"Не вярвам, че ще се стигне до социални брожения, защото Германия е социална държава и не случайно казах, че никой няма да бъде оставен сам в тази изострена ситуация на растящи цени. Че трябва да се освободим от зависимостта на въглищата, нефта и газа вече е ясно на всички", каза Шолц пред журналисти в Берлин.

Два дни след началото на войната срещу Украйна Шолц нарече руското нахлуване "преломен момент".

"Умишлено използвах тези думи. Войната промени действителността, в която живеем. Русия ни върна в категориите на империализма от XVII, XVIII и XIX век. Единственото, което трябва и можем да направим е да подкрепяме Украйна. Войната е престъпление и ще направим всичко по силите си, за да разследваме всички военни престъпления", увери германският канцлер Олаф Шолц.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна