Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Какво е характерно при търсенето и предлагането на ученически и детски отдих?

Свидна Динева
Снимка: Личен архив

Морските лагери и тези на планина са традиционно търсени от родителите като организация за лятната почивка на децата. Пандемията от коронавирус засили желанието на семействата да запишат децата си за бази на екологично чисти места с дейности сред природата, които могат да допринесат за укрепване на имунната система и на здравето. Това каза пред БНР Свидна Динева – управител на туристическа агенция, специализирана в предлагането на детски и младежки пътувания и член на Обединение бъдеще за туризъм.

По думите ѝ средствата по Националната програма "Отново заедно" все още не са изчерпани и има възможност училищата да кандидатстват по нея. Програмата предвижда субсидирани от държавата летни лагери за ученици с акцент върху социализацията им след пандемията от коронавирус. Голяма част от учителите не проявяват интерес, заради което директорите на училища се отказват от нея. Другата причина е, че държавата бави парите по програмата и училищата трябва да плащат от бюджетите си, което също е сред причините да се отказват.

Какво е характерно при търсенето и предлагането на ученически и детски отдих?

"През това лято от родителите се търсят ваканции с добавена стойност, които са със спортна и езикова насоченост, които са на някаква тема - примерно математически лагери", подчерта Динева. 

Тя посочи, че цените за транспортните услуги и за настаняване са се променили заради покачените цени на енергийните източници.

"Една част от базите, които предлагаха настаняване на деца и летни лагери, затвориха. Друга част успяха да запазят продукта, всичко е свързано с пари, а в тези две години, в които почти не работехме, направиха така, че и хотелиерите не успяха да направят някакви подобрения по базите си", обясни Свидна Динева. 

Според нея задължително трябва да се преработи и актуализира наредбата за регламентиране на този вид туризъм - "Детски и младежки пътувания". 

"Изключително бавно и трудно се случват нещата на местно ниво", подчерта тя.

Свидна Динева беше категорична, че е време държавата да помисли за лагери и бази, които могат да предложат летен отдих за децата:

"Да се обърне внимание на тези бази и да се създадат нови, да се даде възможност на предприемачи да инвестират в създаването на ваканционни комплекси за деца". 

Интервю на Мила Младенова със Свидна Динева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени