Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Законови ограничения правят недостъпна социалната услуга "Асистентска подкрепа"

Стефан Милев, заместник-кмет на Община Плевен
Снимка: Латинка Светозарова

С решение на Общинския съвет в Плевен се променя броят на потребителите на социалната услуга „Асистентска подкрепа“. Услугата започва дейността си с капацитет 386 потребители на 1 април 2021 г., година по-късно се оказва, че тази бройка не може да бъде достигната поради законови ограничения. 

Какво налага намаляване на потребителите на социалната услуга „Асистентска подкрепа“ с 46 (от 386 на 240) от 1 септември?

"Тази тема е обсъждана многократно в различни национални формати. Големият проблем се ражда от законодателството, тъй като в Член 93 от Закона за социалните услуги са разписани точно лицата, които имат право да се възползват от тази услуга. Това са пенсионери в невъзможност за самообслужване, но които нямат определена по съответния ред степен на нетрудоспособност, т.е. да са без ТЕЛК", обясни Стефан Милев, заместник-кмет с ресор „Проекти и хуманитарни дейности“. 

Според него около 90% от пенсионерите са с някакъв процент ТЕЛК и не могат да бъдат включени в социалната услуга.

Той подчерта, че за август 2022 г. има 107 потребители и 37 социални асистенти.

Милев прогнозира, че ако законът остане непроменен, следващата година ще се наложи ново свиване на бройката на потребителите на социалната услуга „Асистентска подкрепа“, защото бюджетът по нея ще остане нереализиран:

"Парите са около 3900 лева на потребител".

Репортаж на Латинка Светозарова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.