Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Шишков: До вторник общините ще подадат проектите, финансирани с 418 млн. лв. от бюджета

2
Иван Димитров Шишков
Снимка: Министерски съвет

Министър Иван Шишков и ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) се договориха да бъде изготвен нов списък с общинските обекти, които ще бъдат финансирани с 418 млн. лв. от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Общините се ангажираха да внесат конкретно предложение за методика до вторник. Тя ще позволи финализиране на списъка с общински проекти, които ще получат средства от бюджета на министерството. Крайната сума ще остане непроменена, но ще се разпредели между ВиК, улици и общински пътища.

Ще се ремонтират пътна и ВиК инфраструктура. Ясни са критериите по проектите, каза министърът на регионалното развитие Иван Шишков:

"Ще направим една конкретна методика, така че колкото повече конкретни ограничения има за образуването на списъка, толкова ще бъде по-справедлив. Те предлагат финансирането да бъде спрямо големината на общините, броя на жителите. Така че ние ще го приемем. Те се ангажираха до вторник да внесат конкретно предложение. Имаше предложение от общините, които ние най-вероятно ще приеме - ясни и точни критерии, за да няма усещането, че някой е привилегирован спрямо друг".

По предложение на НСОРБ финансирането на обектите ще бъде спрямо големината на общините – малки, средни и големи. Сред идеите им е на местните администрации да бъдат предоставени 50% от стойността на одобрените проекти. Те настояват наличието на избран изпълнител да отпадне като критерий за отпускане на средства. Сред изискванията за одобрение и предоставяне на финансиране за един обект остава наличието на валидно разрешение за строеж.

Председателят на управителния съвет на Националното сдружение на общините и кмет на Велико Търново Даниел Панов добави, че основният критерий ще бъде влязло в сила разрешение за строеж:

"Така, че ние в тези 418 млн. лева, които са на МРРБ, ще получим пари за пътища, улици и ВиК и канализация. В рамките до 21-ви декември тези 50% трябва да са ги изпълнили. Ако не са ги изпълнили, има член в Закона за държавния бюджет, който разрешава тези средства да се прехвърлят за следващата година".

Обявените обществени поръчки за поддържане на пътищата от предишното ръководство на АПИ ще бъдат преразгледани, като специална процедура ще бъде открита само за зимното почистване, обяви още регионалният министър Иван Шишков. Той съобщи още, че до 10 дни ще има методика за индексация на строителните договори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени