Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производители на праскови от Сливенско остават в готовност за протест

Среща на производители на праскови и нс преработватели
Снимка: Стоян Радев

Производителите на праскови в Сливенско остават в готовност за протестни действия срещу изкупните цени на продукцията им, въпреки проведената среща днес с представители на единственото преработвателно предприятие в региона. За тази готовност потвърди този следобед  Коста Петров от Сдружение „Българска праскова“.

Срещата се състоя по настояване на областния управител Минчо Афузов, който посредничи между страните за намиране на компромисно решение.

Изпълнителният директор на преработвателното предприятие Димитър Алексиев обяви, че дава най-високите изкупни цени на прасковите  в България.

"Показах и доказах, че плащам най-високата цена от всички български преработватели и, че през последните пет години съм го правил винаги". 

Коста Петров от сдружение „Българска праскова“ заяви, че е доволен от срещата, но сподели, че  към момента изкупните цени продължават да притесняват производителите. 

"Да, вярно, фабриките казват давам най-висока цена, но тази висока цена спрямо предходните години, когато разходите бяха, говорим преди 5-10 години, цената не е мръднала. 25-28 цента беше и преди десет години". 

Предложението за предварителни договаряне на цени и количества не бе прието еднозначно от производителите. 

"Предварителна договорка няма как да има, защото не можем да преценим, точно през май април са най-големите слани, които падат в България и не можем да преценим какво количество ще добием като плод". 

Все още няма яснота дали ще има протести и колко производители ще се включат в тях. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна