Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добринка Табакова подписа договор с престижното издателство Schott Music

Българката ще бъде щатен композитор на оркестър Хале в Манчестър през новия сезон

| обновено на 11.08.22 в 20:32
Добринка Табакова (в средата) с организаторите на фестивала "Неотъпкана пътека"

Издателство "Шот Мюзик" е сред най-реномираните в света, едно от най-старите и най-големите - то стои зад първи издания на Моцарт, Бетовен, Росини, Доницети, Лист, Вагнер и други величия в музикалната история. Наскоро в страницата на издателството в социалната мрежа Фейсбук се появи съобщението, че към списъка с композитори вече е добавено и името на българката Добринка Табакова, което от дълги години живее и работи в Лондон. Нейна музика се изпълнява по целия свят.

Издателите изтъкват: "Добринка Табакова е композитор на богата, експресивна музика, чийто различен звуков свят е наричан „приковаващ, пронизително красив и често сияен“ (Huffpost Arts & Culture). Нейният впечатляващ каталог, обхващащ произведения за оркестър, ансамбъл, камерни и хорови състави, я наложи сред водещите гласове в класическата музика. Сред вълнуващите си предстоящи проекти Табакова ще бъде и щатен артист на The Hallé през сезон 2022/2023. Програмирани са поредица от оркестрови и камерни произведения, като се започне с нейния Концерт за виолончело и струнни в концерта на 21 септември, с който ще бъде открит новия сезон." А важен детайл е, че откриването е поверено на друга българка - диригентката Деляна Лазарова.

В началото на месец август Добринка Табакова беше гост на фестивала "Неотъпкана пътека" в село Ковачевица. Тя е човекът, дал идеята за името на форума. Тази година в програмата прозвуча пиесата "Морени" за кларинет и клавирен квинтет. Организаторите вече са поръчали и специална творба за изданието на фестивала през 2023 г. 

За всички тези чудесни новини Добринка Табакова разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!