Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 464

Цветя от Украйна

В епизод 464 "Трамвай по желание" среща своята публика с творчеството на забележителната българска художничка Зара Мащенко, представена от своя син, режисьора Виктор Тръпков.

Поводите за този спектакъл в памет на художничката са два: скорошната изложба на нейни творби в централна столична галерия и съдбовната ѝ връзка с украинската култура.

В творчески план художничката е първата, която използва техниката за рисуване с маслени бои и с пръсти. Зара Мащенко е българска художничка, известна като "Кралицата на цветята". Родена е на 16 ноември 1936 г. в гр. София. Завършва Държавното хореографско училище, специалност "Балет", но съдбата ѝ определя съвсем различно бъдеще. Всичко се променя през 80-те години на XX век в Киев, Украйна, в периода, когато е омъжена за известния руски кинорежисьор Николай П. Мащенко ("Пътят към София").

Художничката има над 5000 картини. Реализирала е над 70 самостоятелни изложби в България и в чужбина – Австрия, Германия, Франция, Италия, Белгия, Кипър, Гърция, Бразилия, Русия.

За мистичната връзка на Зара Мащенко с изкуството, за украинските сюжети в живота ѝ и за отражението на войната в Украйна върху фамилията – разказва като на кино режисьорът Виктор Тръпков.

Снимка – Калина Станева

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна