Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екипът на министър Пенов ще работи по действащите дългосрочни стратегии

Сашо Пенов - служебен министър на образованието
Снимка: Пресслужба на МС

Министерството на образованието ще се стреми новата учебна година да започне и да премине в максимална степен присъствено. Това заяви министър Сашо Пенов, който представи приоритетите в своята работа.

Служебният министър на образованието и науката Сашо Пенов очерта две рискови теми пред образованието през следващите месеци. Едната е влошаване на епидемичната обстановка, а другата - средствата за отопление в учебните заведения.

"Принципът и желанието ни е според обективната ситуация е да насърчаваме максималното присъствие. Мисля, че средствата не са проблем на държавата, за да се осигури нормалното протичане на учебния процес през зимните месеци."

Сред близките цели на министерството са обезпечаването на началото на учебната година откъм кадри и осигуряване на материалната база. Предстои среща с началниците на регионалните управления на образованието, както и задействането на механизма за деца, подлежащи на приобщаващо образование. Ще се направи и анализ на обучението на българите в чужбина.

Във висшето образование се наблюдават планираните мерки, които вече подлежат за обществени консултации, за да се предложи изпълнението на стратегията.

Новият екип на Министерството на образованието и науката ще продължи да работи по действащите дългосрочни стратегии, по които има консенсус в обществото, посочи . министър Сашо Пенов, който представи и екипа си.

В него като заместник-министри влизат Албена Чавдарова - професор в Софийския университет, Мария Гайдарова с ресор „Предучилищно училищно образование“ и Надя Младенова, която ще отговаря за европейските фондове.

Димитър Здравков е началник на кабинета на министъра.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени