Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УНИЦЕФ България започва кампания "Добре дошли в училище" за украински деца

Мария Янкова, програмен директор „Образование“, УНИЦЕФ в България
Снимка: Лора Търколева

"Децата бежанци, получили закрила в България, могат да се записват в българското училище във всеки един момент. Важно е те да могат да вземат информиран избор. Затова е важно да получат максимално много информация за стъпките, които е необходимо да предприемат, документите и здравните изисквания в България. И след това да ги подкрепим, за да бъдат истински приобщени".

Това каза пред БНР Мария Янкова, програмен директор „Образование“, УНИЦЕФ в България.

Тя посъветва процесът на ваксинация на някои деца, за да отговарят на българския имунизационен календар, да върви успоредно с подаването на документи в Регионалното управление на образованието, за да започне търсене на подходящо училище.

УНИЦЕФ България започва кампания "Добре дошли в училище" за разясняване на семействата от Украйна как да запишат децата си на училище и детска градина в България. Инициативата е в партньорство с Върховния комисариат на ООН за бежанците и неправителствени организации.

"Локациите, които сме избрали, са базите и хотелите, където има най-много настанени бежанци от Украйна. Областите са Варна, Бургас, Добрич и София", уточни Янкова. 

Срещите ще започнат следващата седмица, а не както беше първоначално обявено - от 12 август, заради мерките срещу разпространението на Covid-19. От УНИЦЕФ България уточниха, че те ще се проведат в по-различен формат - в по-малки групи или онлайн. Целта е да се достигне до над 10 000 бежанци.

Записването в българско училище или детска градина дава възможност на децата от Украйна да учат и общуват със своите местни връстници и да се развиват, посочиха от УНИЦЕФ България.

Интервюто на Силвия Великова с Мария Янкова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна