Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоакин Алем създава танго балет по "Ромео и Жулиета" на Шекспир

Joaquín Alem New Tango Group

Българската виолистка Петя Русева, която работи в Държавния театър на град Олденбург, Германия, е част от Joaquín Alem New Tango Group – ансамбъл от класически музиканти, които свирят танго. Съвсем новият им албум „Ромео и Жулиета“ представлява първа част от по-голям балетен проект, спечелил доверието и подкрепата на държавните организации Neustart Kultur и GEMA за подпомагане на съвременните автори. По този начин Хоакин Алем – високо ценен бандонеонист и композитор, който от години живее в Северна Германия, създава своя танго балет „Ромео и Жулиета“, а музиката му има шанса да бъде записана професионално и да достигне до много широка аудитория.

В албума са откъси от новия балет по трагедията на Шекспир и части от сюита, посветена на Астор Пиацола и духа на Буенос Айрес, където са корените на Хоакин Алем. В теговата „нова група за танго“ са още: Агнес Издебска – цигулка, Акико Капелер – пиано, Петя Русева – виола и Йохен Цилесен – контрабас.

Само преди месец беше официалното представяне на този компактдиск, а вече има чудесни отзиви – той застана начело в Топ 5 на „Журнал Франкфурт“. Добрата новина е, че вече е отпусната финансовата подкрепа и за втората част на балета. Надеждите са той да достигне и до сценична реализация с трупа за модерен балет.

Интересни подробности за Joaquín Alem New Tango Group и осъществяването на проекта „Ромео и Жулиета“ Петя Русева разказа в предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“. Чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени