Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средната заплата за второто тримесечие е 1730 лева, ръст от 13,4% за година

Снимка: Ани Петрова

Средната заплата за страната за второто тримесечие на тази година е 1730 лева. Тя се е повишила със 7,8 процента в сравнение с първите три месеца на годината, сочат данните на Националния статистически институт.

През юни най-високото средно възнаграждение е в столицата - 2352 лева, а най-ниското в Кюстендил - 1104 лева.

Наетите по трудово и служебно правоотношение към края на юни се увеличават с 1,5% спрямо края на март и достигат малко над два милиона и триста хиляди души.

През второто тримесечие на 2022 година средната работна заплата нараства с 13,4 процента спрямо същия период на миналата година.

Към юни 2022 година рекордьор по най-висока средна заплата е икономическата дейност "Създаване и разпространение на информация и творчески продукции и далекосъобщения" - 4216 лева, следвана от финансови и застрахователни дейности - 2739 лева.

Най-ниско платената икономическа дейност традиционно е хотелиерството и ресторантьорството - 1058 лева.

Данните сочат, че за второто тримесечие на годината средното възнаграждение в частния сектор е 1718 лева, а в обществения - 1765. В сравнение с първото тримесечие на годината при тях има увеличение съответно със 111 и 167 лева.

Спрямо края на първото тримесечие най-голямо увеличение на наетите има в хотелиерството и ресторантьорството с над 30 процента и в селското, горското и рибното стопанство с малко под 5 на сто.

Най-голямо намаление на наетите по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в образованието и строителството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени