Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активисти на "Изправи се, България" протестираха пред централата на "Лукойл"

Снимка: Мария Филева

Протестна акция пред централата на "Лукойл-България" проведоха активисти от партия "Изправи се, България". Според техния лидер Мая Манолова държавата, която има златна акция в компанията, не защитава обществения интерес при цените на горивата.

Пред централата на "Лукойл" в столицата те стовариха боядисани в златно празни варели, за да поискат от представителя на държавата в Надзорния съвет на компанията Красимир Първанов отчет за свършеното в защита на потребителите на бензин и дизел.

Според Манолова държателят на "златната акция" не защитава публичния интерес.

"Преди 8-10 месеца уралският петрол, руският петрол, който преработва рафинерията, също беше на ниво 74 долара, само че тогава бензинът и дизелът на бензиностанциите се продаваха за 2,40-2,50. Сега са 3,40-3,50. Кое се е променило? Това левче на литър прави по 10 милиона на ден или над 3 милиарда и половина на годишна база. Това е свръхпечалба, спекулативна печалба, която отива в нечии джобове и която ощетява българските граждани".

Манолова обвини предишните управляващи в лобизъм.

"Защото лично господин Василев и господин Петков се ангажираха и издействаха на рафинерията и на България дерогация и правото да продължи да преработва руски петрол. Ние сме единствената държава членка на Европейския съюз, която има излаз на море и която продължава да преработва руски петрол, само че от това застъпничество, от този лобизъм няма полза за българските граждани, защото бензинът и дизелът продължават да са с левче по-скъпи."

Следващата акция на партия "Изправи се България" е насрочена за идния петък пред Министерство на енергетиката.

Снимка: Мария Филева

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна