Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Забавяния в изплащането на парите по програмата за селските райони

Снимка: Даниела Костадинова, БНР

Забавя се изплащането на парите по програмата за развитие на селските райони. Това каза в Несебър служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той уточни, че слабото звено е договорирането, и посочи, че има голям брой проекти.

Проблемите по изплащането са обсъдени с ръководството на ДФ “Земеделие“, каза министърът:

"Скоро ще има цялостен екшън план и преструктуриране на различните единици, доколкото може. Системите са доникъде, които трябва да се прилагат от следващата година, които трябва да тръгнат, за да може да продължат, най-малкото, директните плащания. Има цялостна нова система за контрол! Просто страшно много са нещата, които трябва да се свършат, които до нова година са „от вчера“, а само една обществена поръчка. Това е много повече, отколкото периода, който имаме, тъй че наистина е премеждие! Без да казвам нищо лошо или нищо хубаво, но има толкова работа, че незнам всъщност откъде ще почнем, но трябва да я свършим".

Оптимизира се системата за дърводобив с цел осигуряването на дърва за огрев на уязвимите групи хора, каза още Явор Гечев:

"Имаше срещи вече и с Министерството на правосъдието да видим възможностите за лица, лишени от свобода, дали можем да направим симбиозата допълнителни работници вътре в горските предприятия за добив, т.е. оптимизираме системата, така че наистина, първо, някой да не остане на студено през зимата".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени