Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителят обеща да завърши газовата връзка с Гърция до края на август

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Българо-гръцката газова връзка да бъде напълно завършено до края на август, увери собственикът на фирмата-строител Авакс на свиканата от при президента Румен Радев среща по темата. 

От своя страна държавният глава посочи важността на проекта за разнообразяването на газовите доставки не само за Българя, но и за другите страни от Югоизточна Европа. 

В срещата при президента участватха и служебният премиер, както и министри от кабинета. 

Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен обект, а има силно регионално и геополитическо значение, каза държавният глава:

"Приключването на този инфраструктурен и геополитически обект, в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки, на растящи цени, е от особена важност за нашата страна и за гарантиране на независимост и сигурност в доставките на енергоносителите" 

Собственикът на фирмата-строител "Авакс" - Антонис Митзалис - декларира, че ще се направи всичко необходимо довършителните дейности по обекта да са факт и той да влезе в експлоатация до края на август, но си даде отсрочка, като каза, че това може да стане "до 7 или 8 септември".

"Ние сме си направили един разчет във времето за това как да се случат нещата по възможно най-експедитивен начин. Предполагам, че в рамките на август, ако е 7-8 септември не е чак толкова голяма отсрочката, но ще се постараем всичко да бъде изпълнено от наша страна".



Теодора Георгиева - изпълнителен директор от българска страна на проектната компания заяви, че в момента се дискутира с "Булгаргаз" кога да се активира точката за достъп за азерския газ при Комотини:

"Доколкото ми е известно, те имат сключен анекс до края на септември. Също така резервиран капацитет на Неа Месемврия и на Сидерокастро, така че ще се съобразим изцяло с поетите техни ангажименти, за да може от първата възможност ние да се включим и да активираме точка Комотини".

Това, което е известно в публичното пространство е, че "Булгаргаз" се е договорил с Азербайджан газ през Комотини да се доставя от 1 октомври.

След срещата министърът на енергетиката Росен Христов заяви, че от 1 октомври е планирано по тръбата да текат търговски количества азерски газ. 

"Поеха всички ангажименти, че влизането в експлоатация няма да бъде забавено".
"Разбрахме се, че в сряда ще направим среща на място на обекта, където ще поставят ще доставят графика и ще бъде проверен от Министерство на енергетиката и Министерство на регионалното развитие и благоустройство. След това вече оперативно ще следим всяка дейност според този график".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна