Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От разликата между нужни и сигурни количества зависи дали ще преговаряме с "Газпром"

2
Росен Иванов Христов
Снимка: Министерски съвет

Дали България ще поднови преговорите с "Газпром" ще зависи от разчети, които се изготвят в момента.

Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов след срещата при президента с инвеститора и строителите, които поеха ангажимент да довършат обекта по график: 

"Дали ще купуваме газ от "Газпром" зависи дали всички нужди на страната ще бъдат покрити от други доставчици. Изчаквахме да видим какво се случва с интерконектора, да сме сигурни че той ще бъде въведен в експлоатация от 1 октомври. Ще си направим разчетите, за да видим какви количества са необходими и какви количества можем да доставим. От разликата между необходимостта и сигурните количества зависи дали преговаряме с "Газпром" или не". 

Министърът подчерта, че скъп газ "можем да осигурим неограничени количества" но хората и бизнесът трябва да решат дали са готови да го купят:

"Колкото по-ниска цена на искаме да постигнем, толкова по-отворени трябва сме на по-гъвкави условия и, съответно, на различни доставчици", каза служебният министър.

Недостигащото количество природен газ за септември е осигурено с търг чрез енергийната борса, обяви министърът на енергетиката. Според него това е станало на "доста добра". Министърът добави, че се водят преговори с няколко компании, включително с американския доставчик на втечнен газ, за количествата синьо гориво, необходими за октомври, ноември и декември: 

"Чакаме, първо, да стабилизираме количествата и цената на максимално ниско ниво. Слотове двете също преговаряме с двете държави - Гърция и Турция - паралелно. Вярвам, че това ще бъде решено. Въпросът там също е цената. Тоест нямаме проблем в количества, имаме проблем с цената".

В същото време Българската стопанска камара излезе с открито писмо, в което определя като "скандален" проведения от "Булгаргаз" търг за септември. Според работодателската организация търгът е проведен с начална цена от 380 лева за мегаватчас синьо гориво и така дори количествата по-евтин азерски газ няма да може компенисрат разликата спрямо август. За настоящия месец днес беше обдобрена цена от почти 300 лева за мегаватчас, което е 60-процентно поскъпване спрямо юли. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия