Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия ще предложи следващите санкции срещу Москва да включват забрана за визи за руснаците

Снимка: Pixabay

Чешкото председателство на Европейския съюз обмисля следващия пакет от санкции срещу Москва да включва пълна забрана за издаване на визи за всички руски граждани.

В изявление на чешкия министър на външните работи Ян Липавски, с което се е сдобила агенция Франс прес, се казва, че следващите санкции срещу Москва заради войната в Украйна може да включват пълна забрана за издаване на визи за всички руски пътници. Чешкият дипломат описва това като "поредната много ефективна санкция".

В документа се казва още, че той ще предложи идеята на неофициална среща на външните министри на страните от блока в Прага в края на август. "По време на руската агресия, която Кремъл продължава да ескалира, не може да се говори за туризъм за руските граждани", пише още Липавски. 

До момента санкционните пакети срещу Русия са шест. По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски в интервю за "Вашингтон Поуст" призова Запада да наложи забрана за влизане на всички руснаци с аргумента те "да живеят в собствения си свят, докато не променят философията си". 

Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС, спря да издава визи за руски граждани на 25 февруари - ден след нахлуването в Украйна. 

Руските туристи обаче продължават да посещават Европа, влизайки през Финландия, отбелязва Франс прес. Тя е част от Шенгенското пространство и така те са свободни да пътуват в по-голямата част от Европа. Външният министър на Финландия миналата седмица обяви намеренията си да въведе план за ограничаване на туристическите визи за руснаците.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна