Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 20 населени места в област Велико Търново имат проблеми с безводието

Георги Гугучков
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Над 20 са населените места в област Велико Търново, които имат сериозни проблеми с безводието. Броят на селата с режим на водата в региона ще се увеличава, защото няма решение за това лято, предупреди служебният областен управител Георги Гугучков. 

Пресъхналите местни водоизточници са един от сериозните проблеми за безводието. Решение може да се предложи през Напоителни системи, които да пуснат каналите и чрез тях да се оросят кладенците, но изпълнението е невъзможно. 

„Каналите са неизползваеми“, 

коментира служебният областен управител на Велико Търново Георги Гугучков и уточни, че решение може да се търси в сондажи за нови водоизточници, което отнема време и няма как да се случи през това лято.  

Вторият основен проблем е състоянието на водопроводната мрежа – довеждащата и в населените места: 

„Аварии, аварии. Водоизточникът, ако мрежата е в перфектно състояние, водата ще стигне“. 

Георги Гугучков заяви, че ще продължи да работи по идеята на предшественичката си Людмила Илиева за дългосрочно решение, при което язовир „Александър Стамболийски“, който сега се използва за производство на електроенергия, да стане питеен. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.