Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Търсят военни за 265 длъжности в 9 поделения на Сухопътни войски

Снимка: БГНЕС, архив

Сухопътните войски са обявили конкурс за военни в девет поделения. Гарнизоните в София, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Карлово, Казанлък, Плевен, Шумен и Мусачево търсят военни за общо 265 длъжности.

Хората може да са граждански, средни или висши училища в страната и чужбина. Но могат да станат военни, само ако към датата на приемането не са навършили 40 (41 или 44) години, в зависимост от това дали вече са изпълнявали военна служба.

Доброволните резервисти имат предимство при класирането.

Документи се подават във военните окръжия до 26 август. Конкурсите ще се проведат в края на декември.

Последният Доклад за състоянието на отбраната отчита намаляване на броя на вакантните длъжности в Сухопътните войски с около 4%, основно за войници и сержанти спрямо 2020 г. Но и това, че недостигът във военните формирования оказва негативно въздействие върху бойната им готовност.

В актуализирания бюджет за армията има отпуснати 100 млн. лв. Те са за повишаване на порциона, на квартирните, за увеличение на заплатите. То ще е между 16 и 25 процента. По-големият процент е за войнишките длъжности.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.