Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Критична ситуация с кадритe в Covid отделението на МБАЛ - Благоевград

Снимка: mbalblagoevgrad.com

Заради заболяване от Covid-19 на голяма част от медицинския персонал вътрешното отделение на областната болница в Благоевград е останало само с един лекар, една сестра и един санитар. Ситуацията е критична.

От началото на пандемията вътрешното отделение на държавната болница работи като ковидно. В пиковите моменти  са били пренасочвани лекари и сестри от други отделения, но сега желаещи няма заради спрените добавки и ниските заплати в лечебното заведение, призна д-р Румен Кондев.

"Аз съм сам, с една сестра и един санитар. Трябва да търсим поне още един лекар. Говорим съм с някои колеги, които работят, но те казват: "Не можем за тези пари, няма да дойдем."

16 пациенти  в момента се лекуват в отделението, като днес са били изписани четири медицински сестри и двама санитари.

Ръководството на болницата обсъжда вариант отделението да спре приема за  известно време, за да може  персонала да се възстанови, но според д-р Кондев това не е решение.

"Не мисля, че ще има проблем. За момента да удържим този натиск, ситуацията ще бъде овладяна. Но въпросът е не за момента, въпросът е за в бъдеще. Ще дойде време, когато няма да има лекари. И ако се вземе решение пенсионерите да се уволнят от работа, трябва да се закрият сигурно половината болници в България".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени