Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Изходът от ситуацията със скъпия газ да се търси на ниво ЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова
Снимка: БГНЕС, архив

Изходът от ситуацията със скъпия природен газ трябва да се търси на общоевропейски ниво, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова:

"Моето категорично мнение е да се търсят общи решения на ниво Европейски съюз и България може да бъде един много сериозен глас в това отношение.

Що се отнася за възстановяване на разговорите с "Газпром", защото договорът не е приключил все още, тези, които в момента настояват час по-скоро да се възобновят тези разговори, можеха да го направят още март месец.

Госпожа Нинова, която от два дни призовава, тогава беше вицепремиер и можеше да настоява в рамките на тогавашния Министерски съвет това да не се случва.

След изтичането на договора България трябва да се замисли действително за дългосрочни договори, а не с един-два танкера, които ги търсим по моретата.

Аз чух последното заявление на бившия министър-председател господин Кирил Петков, че тази газ е няколко пъти по-евтина, отколкото е била досега или колкото е европейската, само че никога от него не чух каква е тази цена".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна