Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Василев с медал от ЕП по гребане в Мюнхен

Кристиян Василев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кристиян Василев спечели бронзов медал в дисциплината скиф за мъже на Европейското първенство по гребане в Мюнхен.

Българинът измина дистанцията от 2000 метра за 7:6.37 минути и успя да изпревари в последните метри европейския шампион от 2021 година и световен първенец на скиф от 2019 година Оливер Цайдлер от Германия. 

Василев се движеше на четвърто - пето място през цялата гонка. 500 метра преди финала българският състезател на Хеброс (Пловдив) започна сериозна финална атака, вдигна темпото до над 42 загребвания в минута и с това успя да изпревари в последните метри британеца Греъм Томас (победител на скиф на 3-ия кръг на световната купа в Люцерн) и фаворита на домакините Олевер Цайдлер, който бе лидер по дистанцията до 200 метра преди финала.

Сезонът продължава да бъде успешен за Василев, който през май в Белград се нареди 5-и във финал А на скиф в старта от Световната купа. На Олимпийските игри през 2016-а година в Рио де Жанейро Василев участва на двойка (скул).

Другият българин, който трябваше да се състезава във финал днес - Лазар Пенев на скиф (лека категория), не стартира и така в протокола остава 6-и.

Десислава Ангелова пък спечели финал Б на скиф, така тя приключва 7-а в крайното класиране. Времето ѝ е 8:21.54 минути, с което тя изпревари категорично конкуренцията. След нея се нареди Ленка Антосова (Чехия), изостанала на 3.94.



По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна