Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Образователна програма в Етъра - за седми път

Снимка: Велина Махлебашиева

В етнографския музей „Етър“ край Габрово приключи седмото издание на образователната програма, която дава познания на участниците за старопланинската архитектура и умения за традиционното строителство с камък и дърво.

От седем години насам, през август, образователната програма, която дава познания за старопланинската архитектура, събира в Етъра участници от различни краища на страната. Хора с всякакви професии, но с общ интерес. Майстори, които владеят традиционни занаяти, им предават уменията си.

Тази година темата беше „Дворът и градината“.

Двадесет и осемте мъже и жени се учиха да редят плочник, а после камък върху камък, за да издигнат подпорна стена. Другата част отзаниманията бяха свързани с обработката на дървени трупи и изработването на градински мебели от тях. С инструмент, наречен рукан, се обелва кората на дървото. В случая - бяла топола. 


В последните издания на образователната програма участват и деца.

Докато бащите и майките им зидаха и дялкаха дървото, малките се учеха да плетат плет.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.