Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Суша в Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Настоящата суша в Европа може да се окаже най-тежката на континента от 500 години насам.

Според учени има голям риск сушата да продължи през следващите три месеца и като цяло поради изменението на климата честотата и степента на периодите на суша ще се увеличат през следващите години, както на юг, така и на север на континента.

Необичайно сухите зими и пролети, последвани от екстремни летни горещини, доведоха до намаляване на нивата на много европейски реки, което се отразява пряко на биоразнообразието и на много икономически дейности.

Заради отдръпването на водата по река Рейн е възможно от утре тя да бъде затворена за корабоплаване, а е основен търговски канал за Германия.

Лоара, една от най-пълноводните реки във Франция, е станала толкова плитка, че на някои места може да бъде пресичана. Във Франция реките не са толкова критично плитки, колкото транспортните артерии, но сушата засяга работата на атомните електроцентрали, които използват вода от естествени резервоари в производствения процес.

Понижаването на нивото на водата се отразява на възможността за воден транспорт на стоки по река Дунав - в Сърбия, в България и Румъния беше поставен въпросът за удълбочаване на каналите. В Норвегия също се отчитат проблеми с обема на производството на електроенергия, което се осигурява 90 на сто от водноелектрически централи поради необичайно ниски нива на водата в резервоарите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!