Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Троянският манастир "Успение Богородично" отбелязва своя храмов празник

4
Храмов празник на троянския манастир "Успение Богородично"
Снимка: Пламен Христов

С тържествени богослужения в православните храмове в цялата страна се отбелязва големият празник - Успение Богородично. Според църковното учение, краят на земния път на Христовата майка - Дева Мария - бил блаженно заспиване и тя била възкресена от своя божествен син. Днес имен ден имат над 190 хиляди души, а Мария остава най-разпространеното женско име у нас.

Троянският манастир отбелязва днес храмовия си празник. И тази година беше спазена традицията хиляди миряни да се преклонят пред чудотворната икона на Света Богородица Троеручица, която се пази в светата обител от векове.

Чудотворната икона на Св.Богородица Троеручица , която се пази в троянската света обител от векове беше  пренесена с литийно шествие от храма до параклиса край манастира където е извършила първото си чудо праз 1600-та година. Хиляди християни се поклониха пред чудотворния образ на Света Богородица Троеручица и се помолиха пред иконата на Божията майка.

Игуменът на Троянската света обител величкият епископ Сионий пожела:

"Стоейки пред благодатната и чудотворна икона на Света Богородица-Троеручица, първо, трябва да си пожелаем мир и единомислие между човеците. Трябва да се помолим за мир, за благоденствие на всички народи, така необходимият мир да просим от пречистата Богородица. Да го изпрати на всички нас, разбира се, да й благодарим за всички грижи, за всички молитви, за небесното покровителство на човеците и да се обърнем към пречистата Света Богородица с думите: "Радвай се, благодат на Господ е с тебе. Господ е с тебе пречиста. Бъди молитвен застъпник и покров на всички нас. Амин!"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна